Fibo pienentää ympäristökuormitusta

Tiesitkö, että jos kylpyhuoneeseen valitaan laatoituksen sijasta Fibo-seinäjärjestelmä, hiilidioksidipäästöt voivat olla 45 prosenttia pienemmät? Tämä käy ilmi konsulttiyritys Asplan Viakin laatimasta raportista käy ilmi.


Tutkimuksessa vertailtiin Norjan märkätilamääräysten mukaisten kylpyhuoneiden päästöjä. Kyseessä on siis tyypillinen norjalainen kylpyhuone, jossa kaikki seinät ovat vedenpitäviä. Johtopäätös on selvä: Fibo-seinäpaneeleilla saavutetaan lähes puolta pienemmät päästöt.

Tee palvelus ympäristölle: käytä Fibo-seinäpaneeleja laattojen sijasta

Fibo-seinäpaneelit ovat ympäristöystävällisempiä monestakin syystä.

Yksi tärkeä syy on, että Fibo-seinäpaneelit koostuvat 80-prosenttisesti puusta, joka on peräisin sertifioiduista metsistä eikä vaadi energiaintensiivistä käsittelyä. Puuytimen päällä on vedenpitävä kalvo, jolloin levyt voidaan asentaa suoraan koolaukseen ja saumata täysin vedenpitäviksi. Laatoitus puolestaan vaatii tasaisen alustan, laastia, saumamassaa sekä kilokaupalla keraamisia laattoja. Yksi neliömetri laattoja painaa noin 15–25 kiloa.

Materiaalinkulutus vaikuttaa painoon, kuljetukseen ja hävikkiin. Laatoista syntyy hiilidioksidipäästöjä, koska niiden tuotantoprosessissa kuluu runsaasti energiaa, ne ovat painavia, ja ne on usein kuljetettava kaukaa tuotantomaasta Pohjolan markkinoille. Lisäksi monet laatoituksessa käytettävät tuotteet kuormittavat ympäristöä.

“Valitsemalla Fibo kosteustilojen levyt teet palveluksen ympäristölle ja vähennät hiilidioksidipäästöjä 45% verrattuna laatoitettuun kylpyhuoneeseen.”
45%

Poimintoja raportista:

  • Fibo-seinälevyjä käyttämällä materiaalia kuluu 80 prosenttia vähemmän kuin laatoitukseen.
  • Kun kylpyhuoneeseen valitaan laatoituksen sijasta Fibo-seinäjärjestelmä, valmiin kylpyhuoneen hiilidioksidipäästöt ovat 96 prosenttia pienemmät.
  • Fibo-ratkaisu tuottaa päästöjä elinkaarensa lopussa ja hävittämisen yhteydessä. Kun nämä päästöt otetaan huomioon laskelmassa, Fibo-ratkaisun päästöt ovat edelleen 45 prosenttia pienemmät kuin laatoituksella.

Jos seinäpaneelit käytetään purkamisen jälkeen toisessa kohteessa, päästölaskelma näyttää paremmalta. Tiesitkö muuten, että Fibo-seinäpaneelien arvioitu käyttöikä on 30 vuotta?

Tietoa raportista

Asplan Viak on tehnyt riippumattoman analyysin Fibon tilauksesta. Tarkoitus oli saada tarkempaa tietoa kylpyhuoneen rakentamisen ympäristökuormituksesta. Haluamme myös lisätä tietoisuutta siitä, mitkä prosessit aiheuttavat päästöjä ja ympäristövaikutuksia ja miten Fibo-seinäpaneeleilla rakennettu kylpyhuone vertautuu perinteiseen laatoitettuun kylpyhuoneeseen.