Tilaa ilmastoraportti


Uudesta riippumattomasta tutkimuksesta käy ilmi, että Fibon johtavan vedenpitävän seinäjärjestelmän kokonaishiilijalanjälki on 45 prosenttia pienempi kuin laatoituksella.


Fibon vedenpitävät seinäpaneelit ovat paitsi kauniita myös helppoja asentaa, kestäviä ja helppohoitoisia. Ne ovat myös erittäin ympäristöystävällinen valinta kylpyhuoneisiin, mikä on yhä tärkeämpää vastuullisuusajattelun lisääntyessä. Tämän todentamiseksi Fibo on hiljattain teettänyt riippumattoman tutkimuksen norjalaisella Asplan Viak -konsulttiyrityksellä.

Tutkimuksessa verrattiin Fibon vedenpitävillä seinäpaneeleilla paneloitujen ja laatoitettujen kylpyhuoneen seinien ilmastovaikutuksia. Tutkimuksessa selvitettiin molempien materiaalivaihtoehtojen koko arvoketjun ilmastovaikutukset tarkastelemalla niiden koko elinkaarta ja ympäristöselosteita. Ilmastovaikutukset käsittävät materiaalinkulutuksen, kuljetukset ja käytöstä poistamisen.

Raportin olettamuksena oli norjalainen keskivertokylpyhuone, jonka seinäpinta-ala on 11,5 neliömetriä.

Ensin tarkasteltiin materiaalinkulutusta. Vedenpitäviä seinäpaneeleja käytettäessä tarvitaan  vähemmän materiaalia – materiaalinkulutus on jopa 80 prosenttia pienempi. Tämä johtuu paljolti Fibon innovatiivisesta Aqualock-järjestelmästä, jonka ansiosta seinäpaneeleista tulee oikein asennettuina täysin vesitiiviitä. Vertailun vuoksi laatoituksen alle on asennettava kipsilevyt ja vesieriste (tai muu vettä eristävä ratkaisu), mikä nostaa materiaalinkulutusta ja rakenteen painoa.

Tämän jälkeen analysoitiin tuotteiden koko elinkaaren ilmastovaikutukset mukaan lukien käytöstä poistamisen yhteydessä syntyvät päästöt. Fibo menestyi hyvin myös tässä vertailussa: päästöt olivat 95 prosenttia pienemmät kuin vastaavan tilan laatoituksella – sillä olettamuksella, että paneelit käytetään uudelleen tai kierrätetään. Tämä johtuu osittain siitä, että kylpyhuoneen rakentamisessa käytettiin vähemmän materiaaleja ja että käytetyt materiaalit (paneelit) olivat pääasiassa puupohjaisia. Fibo käyttää vain ristivaneria, jossa on seitsemän kerrosta ja jonka materiaali on peräisin uusiutuvista FSC- tai PEFC-sertifioiduista metsistä, ja materiaali varastoi hiiltä koko kylpyhuoneen käyttöiän ajan. Puutavaran varastoima hiili vapautuukin vain, jos seinäpaneeleja ei kierrätetä tai käytetä uudelleen.

Raportissa todetaan selkeästi, että Fibon vedenpitävien seinäpaneelien hiilijalanjälki on 45 prosenttia pienempi kuin vastaavan kylpyhuoneen laatoituksen.

Mitä tämä sitten tarkoittaa sinun kannaltasi? Hyviä uutisia, olitpa sitten rakennuttaja, sosiaalisten asuntojen tarjoaja, kylpyhuoneasentaja tai kuluttaja! Kun valitset Fibon seinäpaneelit uudisrakennus- tai saneerauskohteeseen, voit luottaa siihen, että teet ympäristöystävällisemmän valinnan, joka pienentää hiilijalanjälkeä ja suojelee ympäristöä.

Kuinka päästä raporttiin

Ota yhteyttä Jan Klemetsiin, Suomen maajohtaja, saadaksesi kopion ilmastoraportista:

Fibo ymmärtää tarkan ja ajantasaisen tiedon merkityksen. Ota yhteyttä Jan Klemetsiin tänään aloittaaksesi matkasi kohti tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja ympäristövastuuta.