Asennus

Fibo-seinäjärjestelmän eri tuotteet muodostavat täydellisen kokonaisuuden, jonka asentaminen sujuu helposti.

Suosittelemme tutustumaan huolellisesti asennusohjeisiin sekä katsomaan asennusvideoita, jotta kaikki työvaiheet tehdään oikein ja tarpeellisten hyväksymisten mukaisesti.

Esityöt ennen Fibo-seinäjärjestelmän asennusta


Avaamattomassa paketissa olevien paneelien käsittely

 1. Säilytä Fibo-paneelit muovikääreessään kuivassa ympäristössä. Kuljeta paneelit vaakatasossa.
 2. Anna Fibo-pakkauksen olla huoneenlämmössä vähintään 72 tuntia ennen asennusta.
 3. Ennen kuin ryhdyt asennustöihin, poista muovikääre ja tarkista, ettei paneelien pinta ole vahingoittunut.
 4. Siirrä paneeleja varovasti, etteivät paneelien reunat tai paneelit vahingoitu tai repeä.

Lattian ja takaseinän valmisteleminen

Tee lattian esityöt ennen kuin asennat Fibo-levyn seinälle. Nosta lattian vedeneriste vähintään 150 mm ylös seinälle. Fibon voi asentaa olemassa oleviin seinärakenteisiin tai suoraan koolaukseen. Koolauksen jako on 600 mm leveyssuunnassa ja 800 mm korkeussuunnassa. Kiinnitä paneelit koolaukseen 600 mm:n jaolla vaakasuunnassa sekä 800 mm jaolla pystysuunnassa koolauksen mukaan. Vahvista seinä kohdasta, johon kiinnität pesualtaan tai muun kylpyhuonekalusteen. Jos asennat Fibon olemassa olevalle seinälle, voit käyttää vahvistamiseen jotain seuraavista vaihtoehdoista:

 • 12–15 mm paksu vanerilevy
 • 18 mm:n raakapontti (kiinnitetään vaakasuunnassa k/k 300 mm)
 • 15 mm:n OSB-levy luokka 3

Jos asennat betoniin tai teräspalkkeihin, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Saumaus ja puhdistus asennuksen aikana

 • Puhdista lukitus, leikkauspinnat ja listat pölystä ja rasvasta ennen kuin tiivistät saumat Fibo Seal ‑massalla.
 • Suosittelemme, että käytät Fibo Seal ‑massaa kaikissa saumakohdissa ja kulmalistoissa.

Tarvittavat työkalut

Laskin: Paljonko tarvitaan?

Löydä oikeat tarvikkeet

Seinäjärjestelmää täydentävä Fibo-tarvikesarjamme varmistaa, että asennus sujuu helposti ja että lopputuloksesta tulee täydellinen.

Laatu

Fibo, alansa johtava toimija, kehittää ja valmistaa seinäpaneeleja märkätiloihin ja muihin haastaviin ympäristöihin, joissa kosteus- ja kulutuskestävyys on ensisijaisen tärkeää. Paneelien vahva pinta kestää sekä vesiroiskeita että suuria lämpötilan vaihteluita, kuivuu nopeasti ja on helppo pitää puhtaana. Fibo-seinäpaneelit on hyväksytty märkätilakäyttöön, ja niillä on pitkä 15 vuoden takuu.

• Akkuporakone
• Tieheähampainen saha tai sirkkeli
• Nivelmitta ja lyijykynä
• Pora, reikäsaha ja pistosaha mahdollisia paneeliin tehtäviä reikiä varten
• Vatupassi ja laservaaka

Tarvitset myös näitä:
• Fibon asennusruuvit ja 3,0 x 35 mm ruuvikärki
• Fibo Seal ‑tiivistemassa
• Fibo-listoja
• Fibo Wipes ‑puhdistusliinoja
•• Fibo Sealing Tools ‑lasta
• Fibo Tapping Tool
• Fibo Grip ‑tarrain
• Fibo Clean

• Säilytä Fibo-paneelit muovikääreessään kuivassa ympäristössä. Kuljeta paneelit vaakatasossa.
• Anna Fibo-pakkauksen olla huoneenlämmössä vähintään kolmen vuorokautta ennen asennusta.
• Ennen kuin ryhdyt asennustöihin, poista muovikääre ja tarkista, ettei paneelien pinta ole vahingoittunut
• Siirrä paneeleja varovasti, etteivät paneelien reunat tai paneelit vahingoitu tai repeä.

• Puhdista lukitus, leikkauspinnat ja listat pölystä ja rasvasta ennen kuin tiivistät saumat Fibo Seal -massalla.
• Suosittelemme, että käytät Fibo Seal -massaa kaikissa saumakohdissa ja kulmalistoissa.

Tee lattian esityöt ennen kuin asennat Fibon seinälle. Nosta lattian vedeneriste vähintään 150 mm ylös seinälle.

Fibon voi asentaa olemassa oleviin seinärakenteisiin tai suoraan koolaukseen. Koolauksen jako on 600 mm leveyssuunnassa ja 800 mm korkeussuunnassa. Kiinnitä paneelit koolaukseen 600 mm:n jaolla vaakasuunnassa sekä 800 mm jaolla pystysuunnassa koolauksen mukaan. Vahvista seinä kohdasta, johon kiinnität pesualtaan tai muun kylpyhuonekalusteen. Jos asennat Fibon olemassa olevalle seinälle, voit käyttää vahvistamiseen jotain seuraavista vaihtoehdoista:

• 12–15 mm paksu vanerilevy
• 18 mm:n raakapontti (kiinnitetään vaakasuunnassa k/k 300 mm)
• 15 mm:n OSB-levy luokka 3

Jos asennat betoniin tai teräspalkkeihin, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Siksi me valitsimme Fibon!

Usein kysytyt kysymykset

Koska Fibo-paneelit on piirretty 6-8 cm lattian yläpuolelle, sen takana olevan rakenteen on kestettävä palonkestävyys. Katso SINTEF-rakennustiedot 520.322.

Takuumme on voimassa normaalissa kotitalouskäytössä. Se kattaa vedenpitävyyden, värien pysyvyyden ja tahriutumattomuuden. Se ei kata asennusvirheitä, ajoittaista tai virheellistä käyttöä, siirtymistä rakennustöiden aikana tai virheellistä hoitoa, kuten hankaavia puhdistusaineita. Takuu kattaa vain tässä luetellut oikeudet. Takuu ei kata epäsuoria vahinkoja

Fibo-levyt on helppo pitää puhtaina. Vältyt kaikenlaiselta lialta, jota kaakelisaumoihin tahtoo kertyä. Käytä puhdasta liinaa ja lämmintä vettä. Vaikeasti irtoavaan likaan voi käyttää pesuainetta, jossa ei ole hankausvaikutusta. Lisätietoja on hoito-ohjeissamme.

Fibo-levyä voi käyttää tavallisten sähkö- ja induktioliesien takana, kunhan ne eivät nosta seinän lämpötilaa yli 80 °C:n. Kaasulieden yhteydessä Fibo-levyä voi käyttää vain, jos sen takana käytetään paloturvallista materiaalia.

Fibo-levyjä voi käyttää useimmissa tiloissa, mutta siihen on poikkeuksia. Kuten sauna ja uima-altaat. Fibo sopii mainiosti pukuhuoneeseen, suihkuun tai muihin saunan tai uima-allashuoneen viereisiin tiloihin.

Jos haluat asentaa levyyn kylpyhuonekalusteita, pesualtaan, seinälle asennettavan wc-istuimen tai muita kalusteita, levyä pitää vahvistaa esimerkiksi asentamalla sen taakse 12 mm:n rakennusvaneri. Kalusteet pitää tietenkin kiinnittää myös runkopalkkeihin.

Tiivistekerroksen kalvon ansiosta Fibo-levyillä on hyväksyntä kaikkiin märkätilavyöhykkeisiin, kuten kylpyhuoneen suihkutilaan. Levymme sopivat siksi täydellisesti kaikkiin märkätiloihin sekä paikkoihin, joissa tarvitaan kestäviä ratkaisuja. Kuten kuraeteiseen, harrastustilaan, autotalliin tai pesutupaan. Fibo Kitchen Board -levyissä käytetään samaa tekniikkaa, joten nekin ovat vesitiiviitä.

Monia mallejamme saa 3,20 m korkuisena. Jos valitsemaasi mallia ei ole kyseisessä korkeudessa, meillä on lista, jonka avulla Fibon voi asentaa sopivaan korkeuteen.

Voit unohtaa kosteusesteen, pohjamaalin, kiinnitteet ja saumat. Fibo-levyissä on kosteussulku, joten ne voi asentaa suoraan runkopalkkeihin.

Fibo-levyjä ei tule asentaa suoraan laatoituksen päälle. Koska Fibo-levyissä on kosteussulku, niitä ei voi asentaa kaakeliseinälle, jossa on jo kosteussulku. Kahden kosteussulun väliin muodostuu tila, johon voi kertyä vettä.

Fibo-levyjen asentaminen kipsilevyjen päälle onnistuu mainiosti. Varmista vain, että ruuvi yltää kipsilevyn takana olevaan runkopalkkiin, jotta se kiinnittyy tukevasti.

Fibo-levyjä tulee säilyttää tasaisella alustalla huoneenlämmössä kolmen vuorokauden ajan ennen varastointia.

Tasaisella alustalla säilyttämisen lisäksi Fibo-levyjen pakkausta ei saa avata. Materiaali tarvitsee kolme vuorokautta uuteen ympäristöön sopeutumiseen.

Fibo Seal kehitettiin erityisesti levyjämme varten, ja sillä on Ruotsin teknillisen tutkimuslaitoksen (SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut) hyväksyntä. Sitä paitsi Fibo Seal -tiivistemassaa saa levyjen saumojen väreissä. Silikonia ei saa käyttää, vaan vain MS-polymeeritiivisteainetta, jolla on SP-0409/02-standardin mukainen hyväksyntä.

Yhden levyn kiinnittämiseen tarvitaan noin 14 ruuvia (ruuvien väliin jätetään noin 200 mm) ja sisäkulman kiinnitykseen noin 12 ruuvia. Peukalosääntönä voi laskea, että viiteen levypakkaukseen tarvitaan yksi pakkaus ruuveja (kukin pakkaus sisältää kaksi levyä). Fibo Seal -tiivistemassaputkessa on massaa noin 20 juoksumetriin. Peukalosääntönä voit laskea, että yksi Fibo Seal -putki riittää kolmeen levypakkaukseen.

Kaikki tarvittavat tiedot ovat asennusohjeissamme. Ajoissa tehdyt valmistelut säästävät paljon aikaa

Fibon seinälevyjä on pidettävä huoneenlämmössä vähintään kolme vuorokautta ennen asennusta. Varmista, että alusta on pystysuora ja että Fibo-ruuvit tarttuvat pintaan tukevasti. Käytä vain Fibon hyväksymiä tarvikkeita. Älä asenna tuotteita, joissa on näkyviä vikoja tai puutteita. Noudata pakkauksessa olevia asennusohjeita.

Mittaa seinän kokonaispituus, mukaan lukien ikkunat ja ovet. Jaa seinän kokonaispituus sitten 0,6:lla. Näin saat tilattavien levyjen lukumäärän. Kussakin pakkauksessa on kaksi levyä. Muista tarvikkeet.

Miksi valita Fibo?

Fibo-seinäpaneelit on kehitetty niin, että ne on helppo ja kustannustehokas asentaa. Seinäjärjestelmän asentaminen on viisi kertaa nopeampaa kuin laatoitus. Paneelit voi kiinnittää puu- tai teräskoolauksen päälle tai suoraan olemassa olevan seinän päälle.

 • Helppo asennus

  Viisi kertaa nopeampi kuin laatta

 • Varma ja hyväksytty järjestelmä

  Lataa tekninen dokumentaatio

 • Ympäristöystävällinen ratkaisu

  Tavoitteena kestävä metsätalous