Rakennusteollisuuden on leikattava päästöjä

Kun rakennusteollisuus tekee ilmastoystävällisiä valintoja, ilmastohyöty on merkittävä.


Rakennusteollisuutta kutsutaan usein “40 prosentin teollisuudeksi”, sillä sen osuus kasvihuonekaasupäästöistä on 40 prosenttia. Rakennusteollisuudessa piilee siis valtava päästövähennyspotentiaali. Kun rakennusteollisuus tekee ilmastoystävällisiä valintoja, ilmastohyöty on merkittävä.

Maailman elintarviketuotannon ja lentoliikenteen tuottamia päästöjä tarkkaillaan herkeämättä, mutta samaan aikaan rakennusteollisuuteen on kiinnitetty vähemmän huomiota. Näin siitä huolimatta, että sen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on kokonaista 40 prosenttia, kun taas elintarviketuotannon osuus on 25 prosenttia ja lentoliikenteen 3,5 prosenttia.

Nyt kuitenkin sekä kansalliset rakennusviranomaiset että EU:n kaltaiset toimijat ovat ilmoittaneet merkittävästi tehokkaammista toimista rakennusalan päästöjen vähentämiseksi.

Kannustin- ja maksuyhdistelmän avulla alaa pyritään kannustamaan uudisrakennuksen sijaan korjausrakentamiseen. Lisäksi vaaditaan ilmastoystävällisempiä materiaalivalintoja. Niihin liittyykin suuri päästövähennyspotentiaali, sillä materiaalien osuus on peräti 70–80 prosenttia alan kokonaispäästöistä.

Avalon Pine M6040

Määrätietoista työtä kohti kestävämpää tulevaisuutta

Fibo on rakennusmateriaalivalmistaja, joka ottaa uuden kehityksen ilolla vastaan. Fibon 100-prosenttisen vesitiivis seinäjärjestelmä kylpyhuoneisiin, keittiöihin ja muihin kovaa kulutusta kestäviin tiloihin koostuu paneeleista, joiden ydin on sertifioitua puuta. Seinäpaneeleja on saatavilla eri väreissä ja kuvioilla. Fibo-seinäpaneelien kustannus on noin puolet kylpyhuoneen laatoituksen kustannuksista.

Fibo on jo pitkään panostanut tuotteidensa ympäristöystävällisyyteen. Norjan Lyngdalissa sijaitseva tuotantolaitos on modernisoitu ja energiatehokas, muovin käyttöä pakkausmateriaalina on vähennetty ja säästyneellä energiajätteellä lämmitetään niin omia kuin muitakin rakennuksia.

Jopa 80 prosenttia alhaisempi materiaalikäyttö – ja yli 40 prosenttia alhaisemmat hiilidioksidipäästöt

Suurin ilmastohyöty piilee kuitenkin itse seinäjärjestelmässä. Koska paneelien etuosa koostuu vesieristeenä toimivasta pintamateriaalista, ja paneelit asennetaan suoraan olemassa oleviin seinärakenteisiin tai koolaukseen – toisin kuin laatat, jotka vaativat pohjatyötä ja useita lisätuotteita – kylpyhuoneen materiaalien kokonaiskulutus on Fibolla jopa 80 prosenttia keskivertoa pienempi.

Tämä käy ilmi konsulttiyhtiö Asplan Viakin uudesta raportista. Raportin mukaan Fibo-kylpyhuoneen kasvihuonekaasupäästöt ovat lisäksi yli 40 prosenttia alhaisemmat laatoitettuun kylpyhuoneeseen verrattuna, hiukan markkinoista riippuen. Laskelmissa on tarkasteltu kokonaishiilijalanjälkeä elinkaarimallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että tuotteiden kokonaishiilijalanjälki on huomioitu aina tuotannosta, kuljetuksesta ja asennuksesta lähtien siihen saakka, että tuote on hajonnut takaisin luontoon.

Alamme on kannettava vastuunsa siitä, että hiilidioksidipäästöt vähenevät. Me Fibolla olemme ylpeitä voidessamme tarjota vaihtoehdon, joka on vähintään yhtä kestävä kuin muut markkoiden vaihtoehdot. Ratkaisuissamme on paljon jännittäviä vaihtoehtoja, se on huomattavasti edullisempi ja tarjoaa merkittävää ilmastohyötyä. Tämä on nyt myös hyvin dokumentoitu.

Fibon markkinointijohtaja Lars Kristiansen.